Angelika – Dong Quai

Angelika – Dong Quai

Angelika, kot ji pravimo v Evropi oz Dong Quai (Dang Gui) je pravi čudež narave. Na nek način smo čudež tudi ljudje, ki nam je tako znanje uspelo pozabiti in zamenjati blagodejne učinke te rastline z manj in celo neučinkovitimi alternativami. Angelika ali zdravilni gozdni koren je močna aromatična rastlina iz družine kobulnic, ki so jo severnoevropski narodi uporabljali kot zdravilo za številne bolezni. Kako je z uporabo, učinki in kako skuhati čaj iz Angelike.

angelika-dong-quai
vir: healthline.com

Angelika sestavine

Angelika vsebuje številne bioaktivne snovi (fitosteroli, polisaharidi in flavonoidi). Bogata je z vitaminom B12, sestavljajo pa jo še kisline (pantotenska, folna in nikotinska) ter biotin in karoten. Dong Quai vsebuje tudi aktivne anti-oksidacijske snovi.

Čeprav ime takoj povežemo z ženskimi zadevami, kot so neplodnost, menopavza, vendar je potrebno poudariti, da je uporaba angelike veliko bolj razširjena. Na splošno se namreč angelika uporablja pri težavah s krvjo, kožnimi ter drugimi vnetji, blagodejno pa vpliva tudi na krvni tlak (visok krvni pritisk) ter pri artritisu in migrenah.

Angelika in pozitivni učinki

Angelika je v pomoč pri vzdražljivem želodcu in slabi ter počasni prebavi. Ker spodbuja izločanje prebavnih sokov v želodcu izboljša apetit. Uporablja se skoraj pri vseh težavah s prebavo ali želodcem, razen v primeru čira na želodcu (takrat je ne smemo uporabljati). Ljudsko izročilo govori o pozitivnem delovanju pri obolenjih dihal, npr. izkašljevanje. Učinkovala pa naj bi tudi v primeru nespečnosti živčnega izvora.

Kje raste angelika

Angeliko najdemo na močvirnatih travnikih in rečnih bregovih, v Sloveniji ne raste, temveč  jo gojijo in izvažajo Poljska, Nizozemska in Nemčija, Belgija, Italija, Češka in Slovaška. Po nekaterih virih se najde že na Hrvaškem, okoli Plitvic. Lahko pa jo naročimo npr v prahu kar preko spleta. Ker smo pri nas pozabili tisto, kar smo vedeli, moramo sedaj uvažati iz vzhoda, iz orientalske in kitajske medicine. Tam so sorodne vrste dobro in splošno priznane ter raziskane.

angelika
Angelika 125 g: 12,57 €

Uporaba Angelike

Korenika angelike vsebuje eterično olje, grenčine, kumarinske sestavine in flavonoid arhangelenon. Cvetje oz. semena se uporabljajo za dišavljenje džina in drugih pijač, v kozmetiki pa se njene liste uporablja za sproščanje h kopeli.

Kot zdravilni deli rastline so korenine, te se izkopavajo pozno jeseni (2 leti po setvi). Po dolgem razklane korenine, povezane v snope posušimo, na toplem in suhem.

Angelika čaj

Za čaj potrebujemo posušeno korenino angelike. Pomembno je, da je dobro zrezana, nato pa jo namočimo jo v skodelici mrzle vode, jo pustimo nekaj časa namočeno, potem pa samo na hitro prevremo. Lahko pa v mrzli vodi pustimo namočeno korenino čez noč in zjutraj samo pogrejemo in pijemo po požirkih. Če pa imate Angeliko v obliki praška, se pa vzame za noževo konico 3 do 4 krat na dan.

Viri:

medicalmedium.com

mojpogled.com/

pomurske-lekarne.si/

sl.wikipedia.org

hisa-zelisc.si/angelika