BIO prehranska dopolnila so (bolj) varna

BIO prehranska dopolnila so (bolj) varna

No, Žurnal je treba brati z rezervo, oz. tudi če ga ne. Splošni mediji živijo od tega, da industriji prodajajo “branost” torej to, da dosežejo ljudi in da ti ljudje preberejo, kar se napiše. Žurnal je tipičen primer, ki očitno nima niti neke moralne drže, ki bi medij podkrepila v smislu verodostojnosti. Nekateri, žal je to večina, ga berejo kljub temu.

Ko taki mediji pišejo ali le objavljajo o rečeh, ki so pomembne za posameznika, za to, da bi jih jemali resno torej ne dajejo nobenega razloga. Objava “S Prehranskimi dopolnili si lahko uničite jetra” je dober primer prodaje nečesa s pomočjo branega medija. Razčlenimo jo in poglejmo, kaj je res o pozitivnih in negativnih učinkih prehranskih dopolnil.

rdeči riž fermentirani

So prehranska dopolnila hrana ali zdravila?

Na super-obrok.si, ki je eden izmed najbolj zanesljivih ponudnikov ekološko pridelanih prehranskih dopolnil, zanje imajo tudi pridobljen EKO certifikat podjetja, smo se obrnili po odgovor na vprašanje o tem, kaj prehranska dopolnila so, hrana ali ali prehranska dopolnila?

Pravijo da o tem, ali bodo dopolnila, ki jih uvozijo klasificirali kot dopolnila ali kot hrano, odločajo sami. Ne glede na to velja, da so prehranska dopolnila zgolj hrana. Povečini so prehranska dopolnila hrana, ki je lahko tudi zdravilo (več v objavi Hrana je zdravilo), ki izhajajo iz indijske in kitajske starodavne medicine in so se torej sčasoma spoznala za dobra človeku.

Če bi pri Žurnal-u kaj dobrega hoteli, bi morali napisati, da si s hrano, ki jo prodajajo njihovi najboljši sosedi, pardon, kolegi, lahko uničimo jetra. Ne samo lahko, dejansko si jih bomo. A to jih ne skrbi.

Z dopolnili k zdravju in proti podhranjenosti

Prehranska dopolnila vsebujejo mnoge dobre zelo pomembne sestavine, za lepoto, za zdravje, za boljše počutje, za plodnost. Zanimiv je predvsem MSM, ki po eni strani deluje proti bolečinam v sklepih, po drugi strani pa nudi mnoge druge pozitivne učinke (preberite si 5 pozitivnih učinkov MSM dopolnila). Prehranska dopolnila so ne samo zaželjena ali koristna. So nujna. Nujna predvsem zaradi tega, ker hrana, ki jo kupimo v supermarketih v resnici ni hrana. Več o tem, kako je hrana v zadnjih petdesetih letih izgubila na hranilni vrednosti si preberite v objavi ne kupujte praznih embalaž

supermarket-hrana-dopolnila

Koliko tvegamo s prehranskimi dopolnili

O tveganju, ki ga predstavlja kupovanje in uživanje hrane iz supermarketov ne govori skoraj nihče. Redki se s tem sploh ukvarjamo. A tam, v supermarketu se začne celotna zgodba o nevarnosti dopolnil oz. hrane.

ANSES je prejela 25 poročil glede hujših reakcij po jemanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo rdeči fermentirani riž.

Naj v ANSES raje povedo, koliko poročil glede hujših reakcij prejmejo za vso običajno hrano. “Posebej pozorni pa naj bodo tisti, ki jemljejo statine”, verjetno zato, ker slednje obremenijo jetra v tolikšni meri, da te dodatne obremenitve ne prenesejo. Kdor jemlje zdravila, taka ali drugačna ve, da telo z njimi izgubi svojo moč, da deluje drugače in postane bistveno bolj občutljivo na vse. Kar govori članek o tveganju s prehranskimi dopolnili, je premalo, da bi jemali resno. Povsod je podatka le pol.

BIO prehrana in BIO prehranska dopolnila

bio prehranska dopolnila

Najbolje je seveda hrana, pridelana na zanesljivi zemlji, na zanesljiv način. Najbolje je pridelati sam, a to ni vedno mogoče. Druga rešitev pa je seveda izobraževanje in kupovanje primernih BIO prehranskih izdelkov. Med najmanj oporečnimi so BIO prehranski izdelki, ti pa morajo seveda imeti pridobljen in objavljen EKO-SI certifikat.

Kako zanesljiv je EKO certifikat

Na super-obrok.si, ki ima EKO certifikat in velik delež BIO prehranskih dopolnil, smo naslovili tudi vprašanje, kako je z eko certifikatom, kakšna je pot za pridobitev ter kako zanesljiva so dopolnila z oznako BIO, za katerimi stoji podjetje z EKO certifikatom.

“Za pridobitev certifikata je pod dolga. Treba je zemljo pripraviti na ekološko pridelavo ter jo očistiti vseh škodljivih snovi. Za pridobitev certifikata sheme kakovosti ekološka pridelava potrebuje kmetija do 3 leta. Pravila so povsod približno enaka, tudi v Indiji in na Kitajskem, od koder večina prehranskih dopolnil izhaja. Tveganje nižje kakovosti bi lahko predstavljala koruptivnost odgovornih v 3. svetu in neupoštevanje zakonodaje, a sta tako Kitajska kot Indija vedno bolj zanesljivi, v primerjavi s stanjem pri nas pa praktično ni več razlike. 

Na dopolnilih so navedene sestavine, BIO oznaka prehranskega dopolnila pa pomeni višjo kvaliteto in čistejši izdelek (v smislu težkih kovin in drugih strupov) tako pa tudi cenovno dražji izdelek. “

EKO ni nek višek kakovosti, je pa zagotovo boljši od tistega kar ni EKO.

Dopolnila so pridelana po enakem konceptu, kot vsa hrana, tako so tudi predelana in pakirana. Nevarno pa je predvsem nekritično uživanje hrane, ne glede na to, ali gre za hrano ali pa “dopolnjeno” hrano.

Dopolnila, ki so predstavljena kot BIO in za katerimi imajo podjetja tudi ustrezne EKO certifikate.

Kar je pri dopolnilih, katerih uporaba je nujna, pomembno, je, da dobro vemo, zakaj katero jemljemo. Dobro je tudi vedeti, kje jih kupujemo, pri tem pa to, da je trgovec velik, ali na splošno poznan in “priznan(?)” ni noben argument. Pogosto večje tveganje predstavljajo predvsem veliki trgovci, ki imajo v časih povečane koruptivnosti tudi večjo moč delati preko pravil in zakonov.

Bio dopolnila od manjših trgovcev so bolj varna.

Drugi pomemben dejavnik pa je, da je trgovec uveljavljen, da je na trgu prisoten že dlje časa.

Z uporabo tablet za zniževanje holesterola si boste uničili jetra

Da si s prehranskimi dopolnili si lahko uničite jetra je res ena od možnosti. A zagotovo se jetra uničijo hitreje s pomočjo tablet za zniževanje holesterola v krvi. Omenjena sponzorirana objava (t.j. ko nekdo plača, da se nekaj napiše in objavi, ponavadi z namenom povečanja prodaje nečesa) na Žurnal-u govori o tem, da naj bi prehranska dopolnila uničevala jetra.

holesterol statin

gre za prehranska dopolnila ki naj bi pomagala vzdrževati normalno raven holesterola v krvi.

Je treba še kaj povedat? Vzrok, da se zdravila za zniževanje holesterola sploh prodajajo “v smiselnih količinah” je ta, da so standardi oz. želene stopnje holesterola v krvi bili občutno znižani dobro desetletje nazaj. Kar naenkrat so vsi dotlej zdravi starostniki zašli v smrtno nevarnost kapi / infarkta zaradi povišane stopnje holesterola v krvi, ki je bila po predhodnem tolmačenju normalna. Kar naenkrat so vsi ti starostniki postali primorani uživati tablete za holesterol t.j. statine.

za tiste, ki že jemljejo statine, zdravila za zniževanje holesterola.

Kaj je holesterol? Holesterol je del vsake celične membrane. Ni življenja na zemlji, ki bi lahko živelo brez holesterola. Skrajnosti nikoli niso dobre, zato govorimo o preveč in premalo holesterola v krvi. Znjiževanje holesterola v krvi povečuje tveganje umiranja. Tudi obratno je nevarnost.

Holesterol je tudi predhodnik steroidnih hormonov, brez njega pa ne more nastajati testosteron, estrogen, kortizon, progesteron in drugi.

Bolj zanesljive informacije o holesterolu dobite na povezavi.