Kaj je MSM (Metil sulfonil metan)

Kaj je MSM (Metil sulfonil metan)

Kaj je MSM

Metil sulfonil metan (MSM) je organska oblika žvepla. Pridobivamo ga iz rastlin, ki so izpostavljene obilnim padavinam, saj preko padavin prejmejo žveplo. Visoko vsebnost organskega žvepla imajo predvsem skorje borovcev, divje trave, aloe vera …

Najdemo ga tudi v nepasteriziranem mleku, mesu, ribah, sadju, zeleno listnati zelenjavi, nekaterih algah ter žitih. Česen in čebulasta najboljši vir žvepla.

Zakaj ga dodajamo prehrani

Hrana, ki jo lahko kupimo v trgovinah je osiromašena. V20. stoletju je močno upadla vsebnost mikrohranilnih snovi tudi v nepredelanih živilih. Glavni razlog so seveda netrajnostne prakse modernega kmetijstva in stremljenje k čim večjemu pridelku na račun kvalitete.

MSM za lepe lase, kožo in nohte

MSM ima pomembno vlogo pri tvorbi vseh telesnih tkiv, kolagena, keratina, elastina in hrustanca. Nahaja se v tudi v koži, laseh in nohtih.

MSM pozitivno  vpliva na rast celic. Če ga uživamo skupaj z vitaminom C ( priporočamo BIO Camu Camu), se ustvari sinergijski  in ustvarjata nove celice bolj mehke in prepustne, kar olajša pretok tekočin skozi tkiva.

MSM (methyl-sulphonyl-methane) prah naredi zaščitno plast na sluznicah, kar onemogoča dostop parazitom in alergenom.

Priporoča za težave z nohti, kadar so ti lomljivi ali tanki. Pri poškodovanih laseh ali pri prekomernem izpadanju

Ker pozitivno vpliva na rast celic je nepogrešljiv tudi pri zdravljenju brazgotin.

Pozitivno vpliva tudi na težave s hormoni, utrujenostjo, diabetesom, stresom, zaprtjem in z drugimi oblikami prebavnih težav.

MSM ima pomembno funkcijo pri sintezi kolagena, ki je glavna beljakovina vezivnega tkiva. Kolagen skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože

MSM za športnike

MSM je zanimiv za športnike, saj neverjetno hitro zdravi mišice in sklepe, pomaga pri vnetjih, zvišuje raven energije in vzdržljivosti (tako fizične kot psihične), pomaga pri hitrejšemu celjenju ran in umirja zgago.