MSM proti bolečinam v sklepih

MSM proti bolečinam v sklepih

Kako MSM varuje sklepe

MSM naj bi bil učinkovit v boju proti osteoartritisu in drugim vzrokom za bolečine v sklepih. Razlog za to je predvsem zaradi visoke vsebnosti žvepla, ki je ena temeljnih snovi za zdravje sklepov.

Kaj povzroča bolečine v sklepih

Osteoartritis in visoki ter konstantni fizični napori lahko vodijo do bolečih sklepov in oteklin v sklepih. MSM se je izkazal v lajšanju bolečin v sklepih zaradi osteoartritisa. Pokazal je tudi protivnetne torej preventivne učinke v določenih raziskavah.

Osteoartritis je na splošno in pogosto posledica staranja med vretenčarji. PReko 40 milijonov Američanov ima neko degenerativno obliko bolezni sklepov, skupaj z 80% tistih nad 50 leti. Do sedmega desetletja je osteoarthritis splošno razširjen in predstavlja najvišjo stopnjo obolevnosti.MSM in bolečine v sklepih

Sklepi, ki so podvrženi obolenju za osteoartritisom trpijo zaradi neenakomernih obremenitev. To vodi v spremembe oblike sklepov. Posledično se na sklepih začne nabirati hrustanec, da bi se neenakomerne obremenitve blažile oz. kompenzirale, to pa povzroča deformacijo površine sklepov. Sklepi se vnamejo in gibanje postane moteno, saj je gibanje sklepa ovirano zaradi hrustanca. Trenje v sklepu, ki je posledica neravnih površin zaradi hrustanca. Te spremembe vodijo v nenehno zatekanje sklepov in povzročajo bolečine. Hkrati pa prihaja do obrabe sklepov. Ker znanost zdravil za osteoarthritis (še) ni odkrila, nasprotno je bila v iskanju the neuspešna se osredotoča predvsem na lajšanje simptomov.

Športne poškodbe, teniški komolec in tendinitis so povezani z vnetji mehkih tkiv okoli sklepov.

Vnetja, ki jih povzročajo te poškodbe lahko hitro prerasejo v kronična zaradi obrabe ali neprimerne nege oz zdravljenja. Posledično pride do simptomov podobnih artritisu, to so občutljivost, togost in bolečine v the predelih sklepov.

Vloga žvepla pri bolečinah in boleznih v sklepih

MSM (Metilsulfonilmetan) je spojina, ki naj bi v telo, na nenavaden način, dovajala žveplo. Žveplo pomaga ohranjati strukturo veznih tkiv s tem, da oblikuje križne vezi preko disulfidnih vezi, kar pomeni , da krepi tkiva , ki sestavljajo sklepe.

Žveplo je torej ključna spojina za ohranjanje zdravih sklepov. Sulfat glukozamin se uporablja za tvorbo glukozaminoglikana, ki je nujno potreben za prožnost in mehkobo hrustančnega tkiva – tako se poveča gibljivost ter obnovi stik med kostjo in hrustančnim tkivom. Molekule glukozaminoglikanov so povezane v verige s pomočjo disulfidnih vezi. Te vezi so med dvema žveplovima atomoma.  Ti mostovi zmanjšujejo prožnost GAG verig in ustvarjajo hrustanec trši in odpornejši. Stanje hrustanca je namrerč odviso od stanja žvepla.

MSM vsebuje žveplo (34% teže). Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi dognali, kako telo absorbira žveplo iz MSM prehranskega dodatka, pa predhodne študije pri miših in konjih nakazujejo da se žveplo preko MSM  vnese v beljakovine in sklepna tkiva.