O prehranskih dopolnilih in zdravju ...

Ne kupujte praznih embalaž

Ne kupujte praznih embalaž

To, da je hrana v trgovinah prazna ste verjetno že sami opazili. Lepa fotografija ali dober dizajn s prijetnim napisom in neoporečnim opisom sestave je malodane celoten izdelek. Res je bolj cenovno dostopna, tako si jo večja populacija (?) lahko privošči, ali pa si jo vsaj lahko privoščimo večje količine. A v smislu mikrohranilnih snovi (mineralov), ki jih naše telo nujno potrebuje, je škoda kratkoročno nepopravljiva. Razlog za nastalo situacijo so netrajnostne prakse modernega kmetijstva in stremljenje k čim večjemu pridelku na račun kvalitete.

Zanimivo bi bilo vedeti, koliko so se najedli naši stari starši od npr. jabolka, paradižnika, svinjskega zrezka, mleka in drugih živil. Se je res kaj spremenilo, ali si to zgolj domišljamo. So bili včasih lačni bolj kot smo danes? Zanimiva raziskava Dr. Donald R. Davis-a dokumentira občuten upad vsebnosti mineralov v ameriških živilih v drugi polovici 20. stoletja (1). Do še večjega upada je prišlo v Veliki Britaniji (2), do podobnih trendov pa prihaja tudi drugje.

banane

Spodaj so rezultati britanske raziskave (3), ki je vsebnost mineralov v živilih spremljala kar 51 let. Med letoma 1940 in 1991 je prišlo do občutne izgube mineralov v praktično vseh vrstah živil:

Zelenjava:

  • Izguba 49% natrija
  • Izguba 16% kalija
  • Izguba 24% magnezija
  • Izguba 46% kalcija
  • Izguba 27% železa
  • Izguba 76% bakra

Sadje

  • Izguba 29% natrija
  • izguba 19% kalija
  • Izguba 2% fosforja
  • Izguba 16% magnezija
  • Izguba 16% kalcija
  • Izguba 24% železa
  • Izguba 20% bakra
  • Izguba 27% cinka

Meso

  • Izguba 30% natrija
  • Izguba 16% kalija
  • Izguba 28% fosforja
  • Izguba 10% magnezija
  • Izguba 41% kalcija
  • Izguba 54% železa
  • Izguba 24% bakra

Mleko

  • Izguba 12,5% kalija
  • Izguba 3% fosforja
  • Izguba 21% magnezija
  • Izguba 4% kalcija
  • Izguba 38% železa

netrajnostno kmetijstvo

Do zmanjšanja je zelo prišlo tudi pri drugih snoveh (vitamini, antioksidanti…).

Omenjen je zagotovo en glavnih razlogov, zakaj kupovati hrano od kmetov, ki se poslužujejo tradicionalnih metod kmetovanja ali začeti s (delno) pridelavo hrane samostojno.

Objava je povzeta po V trgovinah na voljo vedno bolj osiromašena hrana, ki smo jo našli na blogu Belo na črnem