Prehranska dopolnila v obliki spreja oz. razpršila

Prehranska dopolnila v obliki spreja oz. razpršila

Prehranska dopolnila v obliki razpršila oz. spreja so zanimiva iz dveh razlogov.

Prvi razlog je, da je absorbcija snovi v telo višja, ko jih dodajamo s pomočjo spreja oz. razpršila, saj jih razpršimo v usta, od koder se se mikro kapljice takoj absorbirajo v tkivo skozi kapilare, ki ležijo blizu površine sluznice v ustih. Ta proces omogoča hranilom, da se absorbirajo v nekaj sekundah.

Drugi razlog je, da mnogi, ki uživajo prehranska dopolnila trpijo za boleznimi, ki onemogočajo oralno uživanje. S pomočjo dopolnil v obliki spreja oz. ustnega razpršila pa lahko to pot obidejo.

Poleg omenjenega so prehranska dopolnila v obliki razpršila dostopna kjerkoli in kadarkoli, poleg ne potrebujemo nobene vode in priprave.

Dozirajo se lahko (odvisno od vrste) na vsake štiri ure  kar omogoča konstantno distribucijo in višjo biološko razpoložljivih hranil v telesu.

Prehranska dopolnila v spreju oz razpršilu ne vsebujejo polnil ali veziv. Z njimi dobimo najčistejšo obliko vitaminov, mineralov, zelišč in ko-faktorjev. Ustna absorpcija je več kot 90% in torej bolj učinkovita kakor pri drugih načinih vnosa. Uživanje dopolnil s pomočjo razpršila dopušča telesu, da uporabi vse potrebne hranilne snovi, saj gredo hranila neposredno v krvni obtok, zato se vsebnost snovi že po nekaj dneh uživanja lahko preveri z laboratorijskimi testi. Zaradi edinstvenega načina absorpcije, tudi ni več potrebe po večjih količinah hranil (v primerjavi s priporočenim dnevnim vnosom), kar je dodatna prednost.

 

Zakaj so pri raznih grafih ali primerjalnih tabelah spreji nad intravenoznimi načini (injekcije, infuzije) dodajanja vitaminov in hranil? Sprej lahko nosimo v torbici in ga uporabljamo večkrat na dan, vse dni v tednu, medtem ko gremo po injekcijo npr. 1 x na teden. Po injekciji npr. vitamina b12, imamo te ravni zelo povečane, potem začno upadat. Enako je pri infuziji. V kliniki sediš uro in pol, ravni so nekaj časa visoke, potem se znižajo. Tu pa imamo hranila na voljo in si jih lahko dodajamo čez dan.

Poleg omenjenega je pomembno omeniti tudi sestavo prehranskih dopolnil v razpršilu saj dobimo v vsakem izdelku kombinacijo elementov. Tako lahko rapršilo vsebuje vitamin C, ki pa je kombiniran s cinkom, vitaminom E, bioflavonoidi iz šipka in dvema aminokislinama (L- L-lizin in L-glicin), deluje bolje, saj ima zaradi dodanih snovi idealne pogoje za maksimalen učinek.

Poleg tega lahko spreje kombiniramo, glede na potrebe in zahteve.